Puskurityötä ja kevytyrittäjyyttä
Kaikilla pitäisi olla puskurityö. Se on suunnitelma, johon voi tarttua (työ)elämän yllättäessä tai kun haluaa luoda itselleen motivoivan ja joustavan työelämän. Se voi olla vaikkapa harrastus tai toimi, josta voi tehdä itselleen uuden työn tai lisätuloa pysyvästi tai tarpeen mukaan. Tekijälleen se tuo turvaa ja tyytyväisyyttä, yrityksille mahdollisuuden ostaa osaamista tai käsipareja helposti, joustavasti ja riskittömästi. Molempia palvelee puskurityö.
Puskurityö voi ilmetä tekijänsä arjessa eri tavoin. Se voi olla toistuvaa ja samanmuotoista, tai satunnaista ja vaihtelevaa. Puskurityötä voi tehdä palkansaajana, y-tunnuksellisena yrittäjänä tai kevytyrittäjänä. Miten siis valita itselleen sopiva ratkaisu? Sen määrittelee omat tavoitteesi sekä liiketoimintasi luonne: onko puskurityösi nyt tai tulevaisuudessa satunnaista vai toistuvaa, paljonko se vie aikaa, mikä tulee olemaan laskutuksen määrä, onko verotuksessasi mahdollisesti paljon vähennyksiä?
Kevytyrittäjyys mahdollistaa puskurityötä
Erilaiset laskutuspalvelut paitsi mahdollistavat puskurityötä myös laskevat yrittäjyyden kynnystä. Tästä kertoo kevytyrittäjien määrän tuplaantuminen kuluneen kolmen vuoden aikana. Kevytyrittäjyys onkin vaivattomuudessaan mainio työkalu puskurityön – tai yleensäkin työn – tekemiseen. On kuitenkin tärkeä muistaa, että esimerkiksi työttömyysturvan kannalta kevytyrittäjät ovat ihan pesunkestäviä yrittäjiä, ei sen vähempää tai enempää.
Kevytyrittäjyys on oiva apuväline sinulle, jonka puskurityö on vielä satunnaista tai vähän aikaa vievää (jos haluat varmistaa palkansaajan työttömyysturvan, puskurityön tulee olla sivutoimista), jonka laskutus on vielä suhteellisen pientä tai jonka liiketoiminta ei hyödy esimerkiksi osakeyhtiön yhtiömuodon mahdollistamista verovähennyksistä. Se toimii hyvin myös heille, jotka eivät halua olla yrittäjyyden tai taloushallinnon asiantuntijoita vaan keskittyä omiin vahvuuksiinsa. Tämän arviointi kuitenkin edellyttää pientä Excel-harjoitusta (esimerkiksi missä kipupisteessä palvelumaksut päihittävät juoksevat kulut tai veroedut), kirjanpitäjän konsultointia ja valintoja siitä, mitä teet itse ja mitä palvelua ostat.
Kevytyrittäjä vai palkansaaja – työnantajat suosivat helppoutta
Asiakkaan tai yrityksen näkökulmasta työsuorituksen tai asiantuntemuksen ostaminen yrittäjältä voi olla helpompaa kuin osaajan palkkaaminen työsuhteeseen. Etenkin jos asiaa tarkastellaan pienen yrityksen näkökulmasta. Tällöin yritys voi olla kiinnostuneempi ostamaan osaamistasi laskutettuna työnä kuin tarjoamaan sinulle työsopimusta. Tämä korostuu, jos yrityksen tulevaisuuden näkymä on lyhyt tai sumuinen, koska silloin reagointi tarvittaviin toiminnan yllättäviin muutoksiin on nopeampaa. Kun esimerkiksi tarvitaan nopeasti osaamista projektiin tai kausityöhön, on nopeampaa ja joustavampaa ostaa osaamista itsensätyöllistäjältä kuin lähteä rekrytointiprosessiin.
Puskurityö syntyy tekijänsä tahdosta
Puskurityön periaatteisiin kuuluu, että se hallitsee tekijänsä työ- ja taloudellista riskiä, ja on sivutoimista ja vapaaehtoista. Tähän tarkoitukseen sivutoiminen yrittäjyys on toimiva väline. Muoto on loppujen lopuksi kuitenkin vain osa toteutusta. Tärkeämpää on lähteä siitä, miten haluat työelämäsi järjestää, jotta se on arkeasi, motiivejasi ja jaksamistasi tukevaa.
Kirjoittaja
Pia Klemetti on HR-ammattilainen, uravalmentaja, yrittäjä ja Puskurityö-kirjan kirjoittaja, jonka tavoite on tavallista joustavampi työelämä meille jokaiselle.
Yhteys: www.piaklemetti.com / klemetti.pia@gmail.com
Puskurityö-kirja Alma Talent verkkokaupassa: https://shop.almatalent.fi/puskurityo